Smaltips!

Det där med att steka sin mat... Det finns tusen och åter tusen frågor angående vad som är "nyttigast" och vad som inte är det. Såhär är det med oljor och dess fetter.


Olivolja - Många väljer att steka sin mat i olivolja, vilken KAN vara bra då olivolja innehåller mycket enkelomättat fett ( vilket är nyttigare än mättat fett som finns i bland annat smör) dessvärre tål inte olivoljan högre temeraturer och kan förlora sin nyttighet vid upphettning.
Enkelomättat fett är bra för vår kropp, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, men endast i mindre mängder då detta gör att vi även kan gå upp i vikt utav det.
Olivolja passar bättre till kalla rätter, sallader och inläggningar än till stekning.

Rapsolja - Passar mycket bättre till stekning då den har en högre kokpunkt och innehåller fleromättade fettsyror så som omega-3 och omega-6, som vår kropp inte klarar av att producera själv. Solrosolja och linfröolja är också berikade med fleromättade fettsyror. Även fet fisk, valnötter och sesamfrön.

Palmolja - Palmolja innehåller höga halter utav mättat fett som är skadligt för våra kroppar. Det ökar risken för hjärtproblem och åderförkalkning samt kärlkramp. Det är även den största anledningen till att folk går upp i vikt. Detta gäller även smör och margarin, ost, grädde, bacon och kokosolja bland annat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0